OTC
Azitromicina Sandoz 200mg/5ml pulbere...

Azitromicina Sandoz 200mg/5ml pulbere pentru 20ml suspensie orala

5944706000900
In stoc
20,65 lei
cu TVA Livrat in 1-4 zile.

Acest medicament se elibereaza doar din farmacie pe baza retetei de la medic.

Descriere

Prospect: Link ANM

Indicatii:

Infectii determinate de microorganisme sensibile la azitromicina:
- infectii ale tractului respirator superior: sinuzite, faringite, amigdalite, otite medii acute;
- infectii ale cailor respiratorii inferioare: bronsite acute si pneumonii usoare sau moderat – severe comunitare;
- infectii ale pielii si tesuturilor moi: eritem cronic migrator (primul stadiu al boreliozei Lyme), erizipel, impetigo, piodermita;
- infectii genitale necomplicate determinate de Chlamydia trachomatis;
- infectii gastroduodenale determinate de Helicobacter pylori.
Totusi, pentru tratamentul faringitelor cu Streptococcus pyogenes si profilaxio reumatismului articular acut, penicilina este medicamentul standard, de prima intentie. Trebuie avute in vedere informatiile locale oficiale, de exemplu recomandarile nationale privind prescrierea si utilizarea corecta a medicamentelor antimicrobiene.

Contraindicatii:

Nu utilizati Azitromidna Sandoz Pulbere pentru suspensie orala daca:
- sunteti alergic la azitromicina, la alte macrolide sau la oricare dintre excipienti produsului;
- aveti sau ati avut o boala hepatica severa (cu insuficienta hepatica severa);
- utilizati concomitent alcaloizi din secara cornuta (dihidroergotamina, ergotamina) sau cisaprida.

Aveti o grija deosebita cand utilizati Azitromidna Sandoz Pulbere pentru suspensie orala
Ca si pentru alte macrolide, au fost raportate rare reactii alergice severe, incluzand edemul angioneurotic si onafiiaxia (rareori letala). Unele dintre aceste reactii adverse la azitromicina au determinat simptome recurente si au necesitat o perioada mai indelungata de observatie si tratament.
Posibilitatea recurentei manifestarilor la intreruperea tratamentului simptomatic necesita prelungirea supravegherii pacientultui si eventual a tratamentului.
Ca si in cazul utilizarii altor antibiotice, se recomanda observarea semnelor de aparitie a suprainfectiilor cu microorganisme rezistente, inclusiv fungi.
Colita pseudomembranoasa a fost raportata la utilizarea antibioticelor macrolidice. De aceea acest diagnostic trebuie luat in considerare la pacientii la care a aparut diaree dupa initierea tratamentului cu azitromicina.
Nu exista studii studii privind siguranta si eficacitatea terapiei de lunga durata cu azitromicina pentru indicatiile mentionate. Ca si in cazul utilizarii altor antibiotic, la aparitia infectiilor recurente, trebuie avut in vedere tratamentul cu alt agent antibacterian.
Datorita posibilitatii teoretice de ergofism, azitromicina nu ar trebui utilizata concomitent cu derivatii din ergot.
Azitromicina trebuie utilizata cu prudenta la pacientii cu afectiuni neurologice sau psihiatrice. In tratamentul cu alte macrolide a fost observata prelungirea repolarizarii si a intervalului QT, dovedind prezenta riscului dezvoltarii aritmiei cardiace si aparitia torsadei varfurilor. Nu este insa obligatorie excluderea azitromicinei la pacientii cu un risc crescut de repolarizare prelungita.
Utilizarea in insuficienta renala: Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta renala usoara (clearance-ul creatininei > 40 ml/min). Pentru pacientii cu insuficienta renala mai severa
(clearance-ul creatininei < 40 ml/min) nu sunt disponibile date cu privire la utilizarea azitromicinei, de aceea, se recomanda prudenta la administrarea azitromicinei la acesti pacienti.
Utilizarea in insuficienta hepatica: Deoarece ficatul este principala cale de metabolizare si excretie a azitromicinei, nu se recomanda utilizarea azitromicinei la pacientii cu insuficienta hepatica severa sau colestaza severa.
Pacientii cu insuficienta hepatica usoara – medie nu prezinta modificari semnificative ale concentratiei plasmatice de azitromicina comparativ cu pacientii cu functie hepatica normala. La acesti pacienti s-a constatat o crestere a excretiei urinare a azitromicinei datorita scaderii cleoronce-ului hepatic.
Nu se recomanda ajustarea dozelor la pacientii cu insuficienta hepatica usoara – medie.

Spuneti medicului daca suspectati ca aveti sau ati avut una dintre afectiunile de mai sus.
Daca aveti nelamuriri, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Administrare:

Utilizati intotdeauna Azitromicina Sandoz Pulbere pentru suspensie orala exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Azitromicina Sandoz Pulbere pentru suspensie orala este destinata copiilor cu greutate sub 44 kg.
Pentru tratamentul infectiilor cailor respiratorii superioare si inferioare, precum si cele ale pielii si tesuturilor moi (cu exceptia eritemului cronic migrator), azitromicina trebuie administrata in doze de 10 mg/kg corp o data pe zi, timp de trei zile.
S-a demonstrat ca azitromicina este eficienta in tratamentul faringitelor determinate de Streptococcus pyogenes, la administrarea intr-o doza unica de 10 mg/kg corp squ 20 mg/kg corp, timp de 3 zile. A fost observata o eficacitate clinica similara intre cele doua dozari, chiar daca eradicarea bacteriei a fost semnificativa la doza zilnica de 20 mg/kg corp.
Pentru tratamentul eritemului cronic migrator se administreaza o doza totala de 60 mg/kg (prima zi: 20 mg/kg, din ziua 2 pana in ziua a 5-a 10 mg/kg, intotdeauna intr-o doza unica zilnica). Pentru tratamentul infectiilor determinate de Helicobacter pylori se administreaza 20 mgAg/zi
Prepararea suspensiei: agitati pulberea din flacon, pentru dispersare si omogenizare. Umpleti seringa cu cantitatea de apa (fiarta si racita) mentionata mai jos si adaugati-o peste pulberea din flacon.

Compozitie:

Azitromidna Sandoz 200 mg/5 ml Pulbere pentru suspensie orala: zahar rafinat, zahar pudra, guma Xantan, hidroxipropilceluloza, fosfat frisodic anhidru, dioxid de siliciu colloidal anhidru, aspartam, crema caramel, dioxid de titan (E171).

Precautii:

Prin aparitia unei interactiuni se intelege faptul ca utilizarea simultana a medicamentelor poate determina producerea unor efecte noi si/sau efecte secundare (reactii adverse) unul asupra celuilalt. La utilizarea medicamentelor la un interval foarte scurt unul fata de celalalt, pot fi constatate urmatoarele efecte:
Azitromicina poate interactiona cu:
Teofilina
Studiile de farmacocinetica efectuate la voluntari sanatosi nu au relevat interactiuni intre azitromicina si teofilina, la administrarea concomitenta. Deoarece au fost raportate interactiuni intre alte macrolide si teofilina, este necesara prudenta la aparitia semnelor de crestere a concentratiei plasmatice de teofilina.

Anticoagulantele orale de tip cumarinic
Studiile de farmacocinetica efectuate la voluntari sanatosi au relevat faptul ca azitromicina nu modifica efectul anticoagulant al unei doze de 15 mg warfarina. Au fost raportari privind o potentiala crestere a efectului anticoagulant ulterior co-administrarii azitromicinei si anticoagulantelor orale de tip cumarinic. Cu toate ca o relatie cauzala nu o fost stabilita, trebuie avuta in vedere monitorizarea frecventa a timpului de protrombina.

Carbamazepina
Intr-un studiu de farmacocinetica efectuat la voluntari sanatosi, nu au fost observate efecte semnificative privind farmacocinetica carbomazepinei sau a merobolitilor sai activi.

Derivatii de ergotamina
La pacientii tratati cu derivati de ergot poate fi indus ergotismul la administrarea concomitenta a unor antibiotice macrolide (eritromicina, josamicina, claritromicina). Nu sunt disponibile date privind posibilitatea interactiunii dintre derivatii din ergotamina si azitromicina. Datorita posibilitatii teo
retice de aparitie a ergotismului cu aparitia necrozei extremitatilor (prin scaderea eliminarii hepatice a derivatilor de ergotamina), azitromicina si derivatii de ergotamina nu trebuie asociati.

Cisaprido
Prin extrapolare de la eritromicina, josamicina, claritromicina: risc major de aparitie o tulburarilor de ritm ventriculare, in special torsada varfurilor, prin scaderea metabolizarii hepatice a cisapridei.

Ciclosporina
Tinand cont de datele de farmacocinetica la voluntarii sanatosi, privind interactiunea dintre azitromicina si ciclosporina, este necesara prudenta la administrarea concomitenta a acestor medicamente. Daca aceasta asociere este necesara, concentratia plasmafica a ciclosporinei trebuie monitorizata si doza trebuie ajustata in mod corespunzator.

Digoxina
Este cunoscut faptul ca unele antibiotice macrolidice limiteaza metabolizarea digoxinei (la nivel intestinal). La pacientii tratati concomitent cu azitromicina si digoxina trebuie avuta in vedere posibilitatea cresterii concentratiei plasmatice a digoxinei, care trebuie atent monitorizata.

Antiacidele
Intr-un studiu de farmacocinetica privind efectul administrarii concomitente o antiocidelor si oziiiomkinei, nu o fost observat nici un efect asupra biodisponibilitatii totale, desi concentratia plasmatica maxima a fost redusa cu 30%. Azitromicina trebuie administrata cu 1 – 2 ore inainte sau dupa administrarea unui antiacid.

Cimetidina
S-a efectuat un studiu de interactiune a unei singure doze de cimetidina (administrata cu 2 ore inaintea administrarii de azitromicina) asupra farmacocineticii azitromicinei. In acest studiu nu au fost observate modificari ale parametrilor farmacicinetici ai azitromicinei.

Metilprednisolona
Intr-un studiu de interactiune farmacocinetica efectuat la voluntari sanatosi, nu au fost observate efecte semnificative in farmacocinetica metilprednisolonei.

Zidovudina
Administrarea unei doze unice de 1000 mg ozitromicina sau doze multiple de 600 mg sau 1200 mg azitromicina, nu a avut efect asupra farmacocineticii plasmatice sau excretiei renale a zidovudinei sau metabolitului sau glucutonid. Totusi, administrarea azitromicinei creste concentratia plasmatica a zidovudinei fosforilate, metabolitul clinic activ, in celulele mononucleare din sangele periferic. Semnificatia clinica a acestui fenomen nu este clara, dar poate fi benefica pentru pacient.

Terfenadina
Azitromicina nu are efect asupra farmacocineticii terfenadinei, administrata la fiecare 12 ore, intr-o doza recomandata de 60 mg. Masuratorile efectuate la asocierea azitromicinei, cu terfenadina, dupa ce aceasta a atins concentratia plasmatica la starea de echilibru, nu a evidentiat modificari semnificative in repolarizarea cardiaca (intervalul QT).

Didanozina
In comparatie cu placebo, doze zilnice de 1200 mg azitromicina si didanozina, nu par a avea efecte asupra farmacocineticii didanozinei, intr-un studiu pe 6 subiecti.

Rifabufina
Co-administrarea rifabutinei si azitromicinei nu afecteaza concentratia plasmatica a nici unuia dintre medicamente. La pacientii care au primit tratament concomitent cu azitromicina si rifabutina a fost observata aparitia neutropeniei. Cu toate ca neutropenia a fost asociata cu utilizarea rifabutinei, o relatie cauzala in asocierea cu azitromicina nu a fost stabilita.

Astemizolul, triazolamul, midazolamul, alfentanilul
Nu se cunosc date privind infractiunea cu astemizolul, triazolamul, midazolamul sau alfentanilul.
Este necesara prudenta la administrarea concomitenta a acestor medicamente cu azitromicina, deoarece a fost descrisa o crestere a efectului acestora la administrarea concomitenta cu macrolide de tipul eritromicinei.

Inhibitorii proteazelor
Nu sunt disponibile date privind o posibila interactiune cu inhibitorii proteazelor.

Este necesara precautie speciala, deoarece medicamentele mentionate mai sus va pot fi cunoscute sub un alt nume, deseori sub numele de marca. In aceasta rubrica este numita doar substanta activa sau grupa terapeutica a medicamentului si nu numele marcii. Uitati-va cu atentie pe ambalajul si prospectul medicamentelor pe care le utilizati, pentru a vedea care este substanta activa a medicamentului respectiv si din ce grupa terapeutica face parte.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Atentionari:

Daca ati luat mai multa Azitromcina Sandoz Pulbere pentru suspensie orala decat ar trebui
Daca ati luat mai multe doze de Azitromicina Sandoz Pulbere pentru suspensie orala decat ar trebui, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau adresati-va celui mai apropiat spital; in caz de supradozaj pot sa apara urmatoarele efecte: pierderea temporara a auzului, greata, varsaturi si diaree.
Reactiile adverse aparute la doze mai mari decat cele recomandate au fost similare celor observate la doze uzuale. Simptomele supradozajului cu macrolide sunt: pierderea reversibila a auzului, greata severa, varsaturi si diaree. In cazul supradozajului, se recomanda lavaj gastric si tratament de sustinere a functiilor vitale.

Daca ati uitat sa luati o doza de Azitromicina Sandoz Pulbere pentru suspensie orala
Daca ati uitat sa luati o doza de Azitromcina Sandoz Pulbere pentru suspensie orala, luati-o cat de repede va amintiti. Daca este aproape timpul pentru urmatoarea doza, asteptati si administrati-o la ora stabilita. Nu luati niciodata o doza dubla de Azitromcina Sandoz Pulbere pentru suspensie orala pentru a suplini astfel doza omisa.

Reactii adverse:

Ca si celelalte medicamente, Azitromcina Sandoz Pulbere pentru suspensie orala poate avea efecte adverse. Majoritatea sunt usoare sau moderate si tranzitorii.
Cele mai frecvente sunt tulburarile digestive. Alte efecte adverse sunt mai putin frecvente sau rare.
Daca apare oricare din urmatoarele reactii adverse, opriti administrarea azitromicinei si informati imediat medicul dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital:
- umflaturi la nivelul mainilor, picioarelor, gleznelor, fetei, buzelor, gurii, gatului, ce pot cauza dificultati Io inghitire sau respiratie, eruptie cutanata.
- alterarea starii de constienta si lipotimie, paloare, piele rece si umeda, slabiciune si batai rapide ale inimii.

Acestea sunt reactii adverse foarte severe. Daca acestea apar, probabil ati avut o aritmie severa cardiaca sau o reactie alergica severa la Azitromcina Sandoz Pulbere pentru suspensie orala. Puteti avea nevoie de examinare medicala urgenta sau spitalizare. Toate aceste reactii adverse foarte severe sunt foarte rare.
Informati imediat medicul sau mergeti la cel mai apropiat spital daca apare oricare din urmatoarele manifestari:
- modificari ale ritmului cardiac
- convulsii
- sangerari anormale, vanatai
- diaree severa apoasa si/sau sanguinolenta
- ingalbenirea pielii si ochilor, denumita icter
- cresterea sau reducerea volumului urinar, hematurie (sange in urina) sau urina tulbure
- pierderea auzului

Acestea sunt reactii adverse severe si necesita examinare medicala de urgenta. Reactiile adverse severe sunt rare.
Informati medicul dumneavoastra daco apare oricare din urmatoarele manifestari:
- greata, diaree, scaun moale, disconfort abdominal (durere, crampe), varsaturi
- infectii ale mucoaselor cu fungi sau bacterii rezistente la azitromicina (ex. infectia fungica a gurii sau vaginului)
- dureri de cap, somnolenta, hiperactivitate
- iritabilitate, nervozitate, agresivitate, senzatie de teama
- dureri articulare
- eruptie cutanata, mancarime
- fotosensibilitate
- modificarea gustului
- decolorarea limbii.

Acestea sunt reactii adverse usoare la Azitromcina Sandoz Pulbere pentru suspensie orala.
Daca oricare dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice alta reactie ad
versa nementionota in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Sarcina si alaptarea:

Daca sunteti insarcinata, spuneti medicului dumneavoastra inaintea inceperii tratamentului cu acest produs medicamentos. Azitromicina traverseaza bariera feto-placentara. Nu exista informatii conform carora azitromicina ar avea un efect negativ asupra fatului, dar siguranta utilizarii la gravide nu a fost demonstrata. Azitromicina trebuie utilizata in timpul sarcinii doar daca nu sunt disponibile alte alternative de tratament.

Alaptarea
Daca alaptati, spuneti medicului dumneavoastra inaintea inceperii tratamentului cu acest medicament.
Nu sunt inca disponibile date despre siguranta utilizarii azitromicinei in timpul alaptarii.

Detalii ale produsului

Recenzii (0)

Nu sunt recenzii
Produs adaugat la lista de dorinte