Raceala sau Gripa?

Deseori, anotimpul friguros aduce cu el si diverse probleme de sanatate. Iarna, ziua este mai scurta decat noaptea si lipsa razelor de soare duce la un nivel scazut de vitamina D si melatonina, ceea ce afecteaza sistemul nostru imunitar, nemaiputand lupta impotriva virusurilor. 

Bolile ce afecteaza sistemul respirator sunt des intalnite in sezonul rece din cauza atat a temperaturilor scazute, cat si a faptului ca oamenii au tendinta sa petreaca mai mult timp in incaperi și nu in aer liber, astfel virusii putand migra mai usor de la o persoana la alta.

Cele mai comune patologii, adesea confundate, sunt gripa si raceala. Iar pentru a intelege diferentele dintre ele trebuie sa cunoastem cateva caracteristici prin care se deosebesc.

GRIPA

Gripa este o infectie virala sezoniera, provocata de trei virusuri gripale A,B si C ce au mai multe tulpini. Se manifesta asemanator racelii, insa se distinge prin cresterea temperaturii corporale, cefalee, stari de extenuare si chiar simptome gastro-intestinale (varsaturi si diaree).

Avand mai multe tulpini si fiind capabil sa supravietuiasca mai bine in conditii de temperatura scazuta, pentru virusul gripal este produs anual un nou tip de vaccin. Astfel se poate evita cresterea numarului anual de spitalizari si decese la nivel mondial.

Vaccinurile gripale au rolul de a ajuta organismul sa dezvolte anticorpi impotriva virusurilor gripale. Acest lucru se intampla la circa doua saptamani de la administrare. Se pot vaccina toate persoanele cu varsta de peste 6 luni si pentru un efect optim vaccinul se repeta anual. Exista doua tipuri de vaccin recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii:cel traditional, trivalent si cel tetravalent, care ofera protectie impotriva acelorasi virusuri ca vaccinul trivalent la care se adauga un virus suplimentar B.

RACEALA

Raceala este cea mai frecventa infectie a tractului respirator, ce poate fi cauzata de aproximativ 200 de virusuri, cel mai comun fiind rinovirusul. Ea se manifesta prin tuse, durere de gat si nas infundat, mai puternic la 2-3 zile de la debut si cu durata de pana la 14 zile. Raceala nu poate fi tratata cu antibiotice ci trebuie administrate tratamente specifice tipului de simptom: analgezicele (Nurofen raceala si gripa, Modafen, Faringo hot drink), decongestionantele (Theraflu sinus, Antinevralgic sinus), sprayurile nazale (Ialoclean, Vibrocil DUO, Olynth) sau cele cu solutie salina (Respisun, Sterimar, Quixx) si siropurile (Grintuss, Plantusin, Paxeladine) pot ameliora simptomele.

In medie, un adult poate raci de 2-3 ori in decurs de un an, iar copiii chiar mai des.

           

In concluzie, celebrul principiu “este mai usor sa previi decat sa tratezi” ar fi de respectat in ceea ce priveste sanatatea noastra. Insa, de cele mai multe ori, timpul si activitatile zilnice ne capteaza atentia mai ales cand ne simtim bine si nu avem nicio durere. Trebuie sa luam in considerare totusi ca un vaccin antigripal anual ne scapa rapid de griji, iar recomandarile mentionate mai sus evita prelungirea unei stari de rau si neputinta. Pentru mai multe informatii nu ezitati sa ne contactati pe adresa de email [email protected] - va stam la dispozitie cu raspunsuri la eventualele intrebari.

Articol realizat de Farmacist Atudorei Cosmina

Produs adaugat la lista de dorinte