Postul Pastelui – beneficii pentru sanatate

Postul Sfintelor Pasti, numit si Postul Mare, este cea mai lunga perioada de post din an, dedicata introspectiei, rugaciunii si smereniei. Timp de 40 de zile, la care se adauga Saptamana Patimilor, fiecare om se abtine mai mult sau mai putin de la produsele de origine animala si bauturi alcoolice, in favoarea alimentelor de origine vegetala.

Beneficiile aduse sunt atat de natura spirituala, cat si trupeasca. Pe timpul postului are loc nu doar o refacere a mintii si a sufletului, ci si o curatare a organismului de toxinele acumulate pe timpul iernii si nu numai.

Pe langa acestea, cura tinuta in timpul postului ajuta foarte mult persoanele cu diverse disfunctii sau afectiuni medicale. Iata cateva dintre avantajele acestei schimbari:

·         Consumul produselor de natura vegetala asigura nivelul de vitamine, minerale, fibre si proteine. Fibrele sunt o categorie de carbohidrati din plante, clasificate in :

a)      solubile – care produc senzatie de satietate;

b)      insolubile – care stimuleaza peristaltimul intestinal, fiind benefice in cazul constipatiei. Refacerea tranzitului intestinal si functionarea buna a aparatului digestiv ajuta atat la eliminarea rapida si eficienta a toxinelor, cat si la un somn linistit și odihnitor.

 

·         Renuntarea la aportul exterior de lipide de natura animalacontribuie la scaderea tesutului adipos. Timp de 3 zile, organismul utilizeaza depozitele de glicogen situate la nivelul ficatului si al muschilor, urmand ca necesarul de energie pentru functionarea optima a tuturor organelor sa fie asigurata, dupa cele 3 zile, din depozitele de tesut adipos. Prin urmare, va avea loc o scadere in greutate bine-venita, in special pentru persoanele supraponderale.

 

·         In urma avantajelor enumerate anterior nivelul colesterolului va scadea, circulatia sangvina va alea loc mai usor, iar transportul de oxigen catre plamani si organe va fi facilitat. Aceste beneficii sunt esentiale pentru bolnavii cardiaci, cu fluctuatii ale tensiunii și chiar și pentru cei predispusi la varice.

 

 

·         Prin cresterea cantitatii de lichide ingerate, sub forma de sucuri de fructe, legume, ceaiuri din plate, supe, va creste direct proportional si cantitatea de lichide eliminate, avantaj ce se observa mai ales la nivelul aparatului renal. Bolnavii de diabet zaharat, cei cu chisturi renale, atrerosclerozasau cu probleme inflamatorii si afectarea sistemului de filtarare ( asa-numitele pietre la rinichi) vor simti o adevarata imbunatatire.

 

Cum fiecare schimbare prezinta avantaje si dezavantaje, vom enumera si o serie de inconveniente, incercand sa gasim o solutie pentru fiecare:

1.            starea oboseala si slabiciune musculara - acest dezavantaj poate fi eliminat prin aport de fructe, ce ofera energia necesara pentru intreaga zi (fiind recomandate a se consuma dimineata)sau cu ajutorul unor suplimente alimentare pe baza de vitamine (Supradyn Q10 Energy, vitaminele Alive!)

 

2.          scaderea aportului de calciu – lipsa produselor lactate din alimentatie, in special a lactatelor fermentate (cea mai buna sursa de calciu), duce la un nivel scazut al acestuia in organism. Pentru a preveni eventualele probleme, administrarea unor suplimente este ideala (Osteocare Original, Ostart Vital Ca)

 

3.          carenta de vitamina B12 - provenita din carne, viscere, lapte si oua(alimente ce nu pot fi consumate in timpul postului), lipsa vitaminei B12 poate favoriza instalarea anemiei. Doua din optiunile noastre spre a combate acest deficit sunt Solgar Metilcobalamina (B12) și Zdrovit Molekin B12.

 

 

4.       cresterea valorilor glicemiei - excesul de glucide (din cartofi, paste fainoase, orez, fasole boabe) influenteaza negativ valorile glicemiei, crescand nivelul acesteia si reprezentand un pericol de a provoca diabet zaharat sau de a-l agrava in cazul personelor ce se confrunta deja cu aceasta patologie. Preferabil este sa se evite consumul lor in exces si sa se alterneze cu acei carbohidrati complecsi de tip cereale, cu un continut crescut in fibre.

 

Asadar, credinta ne tine pe toti in echilibru, ne invata sa nu cadem in extreme, fapt ce trebuie completat si de o alimentatie ideala, pentru ca echilibrul sa existe si in fiecare celula a organismului nostru.

Produs adaugat la lista de dorinte