Tot ce trebuie sa stii despre imunitate

“Imunitatea” este sistemul nostru de apărare care scanează organismul de agenți patogeni atacatori străini precum bacterii, virusuri, toxine sau paraziți care pot pătrunde în organism. Acest sistem de apărare este important în menținerea sănătății organismului în raporturile acestuia cu mediul înconjurător.

Un sistem imunitar sănătos este capabil să diferențieze agenții dăunători pătrunși în organism de celulele sănătoase ale acestuia și totodată și de substanțele comune cu care întră în contact precum alimente, praf polen etc. Acesta detectează agenții dăunători, îi distruge și, foarte important, memorează antigenii acestora pentru a putea reacționa prompt și data viitoare când îi va întâlni, astfel acumulând experiențe în urma fiecărei expuneri la agenți patogeni.

Organismul nostru are 2 tipuri de imunitate:

1. Imunitatea nespecifică sau înnăscută - prima linie de apărare împotriva agenților patogeni:

Este reprezentată de barierele naturale ale organismului:

- bariera mecanică dată de piele și mucoase, împiedică fizic pătrunderea în organism a microorganismelor;

- barierele chimice – secrețiile glandelor sudoripare, sebacee, mucusul, saliva, sucul gastric care pot inactiva un agent dăunător pătruns în organism;

- barierele celulare – celulele cu proprietăți fagocitare, precum macrofagele- recunosc celulele patogene din organism sau microorganismele atacatoare pătrunse și le distrug prin ingerare).

2. Imunitatea specifică sau dobândită –se dezvoltă pe parcursul vieții pe măsură ce intrăm în contact cu diferiți agenți patogeni, în mod natural sau artificial (prin vaccinuri). Celulele care conferă acest tip de imunitate sunt numite limfocite:

- limfocitele B– sunt cele care produc anticorpii ce blochează viruşii sau alte microorganisme şi alertează alte celule ale sistemului imunitar de prezenţa unui agent invadator;

- limfocitele T killer– eliberează substanțe care distrug celulele organismului deteriorate şi/sau infectate cu viruşi, bacterii sau alţi agenţi patogeni. De asemenea, distrug celulele canceroase când suntrecunoscute;

- limfocitele T helper – coordonează răspunsul imun al celorlalte celule imunitare în mod specific fiecărei situații;

- limfocitele T regulatoare sau supresoare – au rolul de a face diferența între agenții dăunători și cei buni, lucru foarte important în prevenirea bolilor autoimune. Dacă acestea nu funcționează corect organismul poate dezvolta anticorpi împotriva propriilor țesuturi declansându-se afecțiuni autoimune (ex. Lupusul). Totodată are rolul și de a suprima un răspuns imun exagerat (numit și furtună de citokine) care prezintă un risc crescut de reacții graveși poate duce până la decesul pacientului în cazul unei infecții, dacă acest tip de celule T sunt deficitare și nu are cine să controleze răspunsul imun exagerat al organismului.

            Prin aceste componente și multe altele care îl constituie, sistemul imunitar poate fi asemănat cu o adevărată armată care luptă strategic și foarte complex să ne protejeaze organismul de agenții atacatori externi. Pentru a funcționa optim are nevoie de echilibru și armonie, pornind de la alimentație și până la stres și odihnă. În multe cazuri diferența dintre o persoană care dezvoltă infecții virale sau bacteriene foarte dese comparativ o persoană care prezintă mai rar astfel de infecții, este dată tocmai de starea sistemului imunitar ale acelor două persoane.

           De aceea este foarte important să ne menținem sistemul imunitar pregătit oricând pentru a întâmpina agenții dăunători cu care orgamismul intră în contact. Să avem grijă de sistemul nostru imunitar și acesta va avea grijă să ne protejeze cât mai bine. Pentru a ajuta sistemul imunitar, va recomandam produsele de intarire a imunitatii de pe site-ul nostru.

Articol scris de farmacist Valentina Stanoaie

Produs adaugat la lista de dorinte