Valeriana face parte din familia Valerianaceae, fiind o planta cunoscuta si utilizata inca din antichitate. Grecii si romanii o foloseau ca sedativ si anxiolitic, iar Hypocrate utiliza planta ca remediu impotriva insomniei. Denumirea stiintifica a plantei Valeriana provine din verbul latin "valere'' care inseamna "a fi sanatos''. In medicina populara romaneasca valeriana era considerata planta magica deoarece alunga demonii, ielele si toate spiritele rele, motiv pentru care se utiliza in stari de ratacire a mintii, posesie demoniaca sau halucinatii. In medicina ayurvedica valeriana se intrebuinta pentru tratarea isteriei si a nevrozelor.
Contribuie la:
-functionarea normala a sistemului nervos, prin:
- reducerea tensiunilor psihice, conferind o stare de liniste si calm launtric
- armonizarea starii psiho- emotionale
- eliminarea tensiunilor psihice care impiedica instalarea somnului
- imbunatatirea calitatii si duratei somnului
protejarea organismului impotriva stresului, contribuind la eliminarea disconfortului ce poate apare la nivelul:
- aparatului cardiovascular
- tractului gastro- intestinal
Ingrediente:
Apa purificata, alcool etilic 40% vol., valeriana (Valeriana officinalis), radacini, 27%.
Raport planta/alcool etilic - 1:3,7
Produsul nu contine conservanti si coloranti artificiali.
Administrare:
INTERN:
Adulti si tineri peste 15 ani: cate o lingurita de tinctura diluata in 100ml de apa (jumatate de pahar) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
Copii 7-14 ani: cate 5-20 picaturi de tinctura diluate in 100ml de apa sau ceai (jumatate de pahar) de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
Contraindicatii si precautii:
Din cauza continutului de alcool, nu se recomanda administrarea in: hepatite virale, toxice si metabolice, steatoza hepatica si ciroza hepatica. Sarcina, alaptare, alergie la valeriana, tratamente care nu permit consumul de alcool.
Utilizarea excesiva a tincturii de valeriana poate produce scaderea capacitatii de concentrare si lentoare mentala.Se administreaza cu prudenta la persoanele cu gastrita hiperacida si ulcer gastric si duodenal (datorita continutului in alcool, poate creste aciditatea gastrica).