Lactoferina este glicoproteina cea mai activa din colostru (prima forma de lapte matern) si din zer, care leaga fierul (ca si transferina si feritina) si il neutralizeaza eliminand astfel toxicitatea lui. Fierul, in forma ionica, in cantitate prea mare, este toxic pentru organism deoarece favorizeaza dezvoltarea agentilor patogeni, a celulelor tumorale si a artritei. Lactoferina este prezenta in concentratia cea mai mare in cavitatea bucala, dar se gaseste si in secretiile salivare, lacrimale, bronsice, nazale, biliare, pancreatice, vaginale, cervicale, in cele de pe suprafata mucoaselor si in sange. Receptorii de lactoferina exista in celulele cheie ale sistemului imunitar (limfocite, monocite, macrofage).
- metabolismul normal al fierului; lactoferina este o substanta “siderofila” (capteaza ionii de fier in exces din tesuturi) care determina:modularea sistemul imunitar
- reducerea dezvoltarii celulelor anormale
- stimularea sintezei globulelor rosii in maduva osoasa (furnizeaza ionii de fier necesari)
- reducerea actiunii virusurilor, bacteriilor, fungilor, parazitilor si a recurentei infectiilor
- refacerea mucoasei intestinale si reducerea dezvoltarii microorganismelor patogene la nivel digestiv
- reducerea reactiilor inflamatorii la nivel digestiv si osteoarticular
- refacerea si stabilizarea masei osoase (leaga fierul liber din lichidul sinovial al articulatiilor), activeaza formarea si diferentierea osteoblastelor care construiesc tesutul osos
- reducerea stresului oxidativ
- refacerea organismului in stari de convalescenta si efort fizic intens: ajuta la refacerea tesuturilor datorita continutului crescut in aminoacizii arginina, glicina, prolina, leucina, valina
- reducerea manifestarilor in reactii alergice digestive: reduce permeabilitatea mucoasei digestive
Compozitie per 1 capsula:
Lactoferina - 250 mg
Administrare:
Cate 1 capsula/zi la masa sau conform recomandarii consultantului de specialitate