Tinctura de urzica este o solutie hidroalcoolica obtinuta prin preparare la rece din partile aeriene ale plantei Urtica dioica.
Urzica face parte din familia Urticaceae. Cunoscuta din cele mai vechi timpuri, planta apare in medicina traditionala africana unde se folosea sub forma de pulbere pentru prizat in hemoragii nazale si menstruatii abundente. Amerindienii utilizau ceaiul de urzica pentru a opri sangerarile uterine care apareau dupa nastere. In medicina traditionala era considerata a fi una din principalele surse de fier si saruri minerale esentiale organismului si se intrebuinta in stari de anemie, astenie, demineralizare si convalescenta.
Contribuie la :
INTERN:
- formarea normala a globulelor rosii si a hemoglobinei
- reducerea starilor de oboseala si epuizare
- imbunatatirea tonusului si rezistentei organismului
- eliminarea lichidelor retinute in exces in corp
- detoxifierea organismului
- eliminarea tendintei de evacuare rapida a scaunului
- reducerea riscului de sangerare
- eliminarea toxinelor acumulate la nivelul pielii
- reducerea disconfortului care apare la nivelul articulatiilor
- mentinerea concentratiei normale a glucozei in sange
- mentinerea sanatatii prostatei
EXTERN:
- reducerea riscului de sangerare
- reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale si mucoasei anale
- mentinerea sanatatii scalpului si combaterea caderii parului
Ingrediente:
Apa purificata, alcool etilic 40% vol., urzica (Urtica dioica), parti aeriene, 27%.
Raport planta/alcool etilic - 1:3,7
Produsul nu contine conservanti si coloranti artificiali.
Administrare:
INTERN:
Adulti si tineri peste 15 ani: cate o lingurita de tinctura diluata in 100ml de apa (jumatate de pahar), de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
Copii 7-14 ani: cate 10-30 picaturi de tinctura diluate in 100ml apa sau ceai (jumatate de pahar) de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
EXTERN:
- pentru reducerea riscului de sangerare se fac badijonari locale cu tinctura sau cu solutia diluata (obtinuta prin adaugarea unei lingurite de tinctura la 100ml de apa), in functie de sensibilitatea pielii,
- pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale si mucoasei anale se aplica local sub forma de comprese sau badijonaj cu solutia diluata, obtinuta in modul urmator: se pune tinctura intr-un vas deschis si se lasa pana se evapora 1/2 din cantitatea de alcool, dupa care se amesteca in proportii egale cu apa,
- pentru mentinerea sanatatii scalpului si combaterea caderii parului se frictioneaza pielea capului cu tinctura de 2-3 ori pe saptamana.
Contraindicatii si precautii:
Din cauza continutului de alcool nu se recomanda administrarea in: hepatite virale, toxice si metabolice, steatoza hepatica, ciroza hepatica, sarcina si alaptare.
Alergie la urzica, tratamente care nu permit consumul de alcool.Se administreaza cu prudenta la persoanele cu gastrita hiperacida si ulcer gastric si duodenal (datorita continutului in alcool, poate creste aciditatea gastrica).