Ce este cupa menstruală și care sunt avantajele ei?

Perioada menstruației nu este pentru nicio femeie cea mai plăcută perioadă a lunii și cu siguranță majoritatea ar prefera o variantă mai confortabilă și convenabilă la tampoanele și absorbantele utilizate lună de lună. În loc să arunci la gunoi în fiecare lună tampoane, absorbante și ambalajele acestora din plastic și să cheltui lunar bani pe care i-ai putea economisi ai o variantă mai avantajoasă - cupa menstruală.

Cupa menstruală este un produs reutilizabil, în formă de clopot, care se introduce în cavitatea vaginală și care colectează fluidul menstrual. Este fabricată din cauciuc sau silicon medical de înaltă calitate, fără alte substanțe chimice iar folosirea ei seamănă foarte mult cu cea a unui tampon; dacă ai utilizat măcar o dată un asemenea produs, îți va fi foarte ușor să o folosești. Aceasta nu absoarbe fluxul menstrual ca tampoanele sau

absorbantele și are o capacitate de colectare de trei ori mai mare decât acestea. În plus, o cupa menstruală poate fi reutilizată după folosire, iar durata de folosire a acesteia variază între 5 și 10 ani și poate fi folosită de către femei de toate vârstele.

Se recomandă scoaterea cupei menstruale la fiecare 4-6 ore în caz de flux menstrual foarte abundent și la 6-8 ore în caz de flux abundent. La un flux normal, cupa se umple în mod normal cam la 8-10 ore sau chiar mai mult. După primele utilizări vei ști exact cât fluid menstrual pierzi în fiecare zi de menstruație, astfel încât îți vei putea stabili propriul interval de golire a cupei. În general se recomandă să nu ții cupa mai mult de 8 ore. Este foarte ușor de curățat și sterilizat, după fiecare golire se spală cu apă, se șterge și se reintroduce. Iar sterilizarea este necesar să se facă lunar și poate fi efectuată prin două metode: se poate fierbe cupa în apă 5 minute sau se pot utiliza tablete de sterilizare care se găsesc la farmacie.

Avantaje față de folosirea absorbantelor și tampoanelor:

• nu cauzează mediu umed în jurul vaginului care să favorizeze dezvoltarea bacteriilor

• nu cauzează mirosuri neplăcute

• nu lasă urme de fibre de tampon, nu usucă și nu irită mucoasa vaginală

• nu afectează abilitatea naturală de hidratare a vaginului

• nu perturbă aciditatea naturală a vaginului precum tampoanele care de obicei sunt albite și nu introduce subsțane chimice în organism

• după urinare nu lasă în urmă un șnur umed ca în cazul tampoanelor poate fi purtată până la 12 ore

• se poate utiliza în siguranță în timpul somnului, în călătorii, activități sportive și chiar în timpul înotului încât te poți bucura de toate activitățile fără restricții, chiar şi în perioada menstruaţiei.

• este mult mai practică, economică, ecologică și sănătoasă în comparație cu absorbantele și tampoanele.

Sfaturi:

- la primele utilizări este bine să folosești și un absorbant zilnic pentru extra-protecție, în rest nu este nevoie de utilizarea niciunei protecții suplimentare deoarece la o poziționare corectă nu existul riscul de pătare

- când folosești pentru prima dată cupa menstruală poate părea dificil de scos, aceasta se întâmplă de obicei din cauză că nu ești obișnuită cu ea și, în plus, poți avea mușchii încordați, fapt ce îngreunează inserarea și scoaterea cupei; urmărește să te relaxezi cât mai mult iar scoaterea cupei menstruale va fi foarte ușoară.

- când este poziționată corect nu se simte și nu jenează în niciun fel iar introducerea și scoaterea ei nu este un proces dureros deoarece materialele din care sunt confecționate sunt destul de moi.

- se pot comanda cupe menstruale în funcție de mai multe criterii precum: brand, mărime, model, culoare, mod de prindere, materialul din care este confecționată etc, ținând cont de o eventuală alergie la latex, de cât de abundent este fluxul menstrual sau de cât de lung este canalul vaginal etc.

Cupele menstruale sunt o alternativă din ce în ce mai populară pentru femeile din întreaga lume. Scapi pentru zece ani de grija că trebuie să cumperi tampoane sau absorbante. Este o variantă foarte rezonabilă în comparație cu miile de lei pe care le cheltui pe parcursul vieții pe produse de igienă de unică folosință, așa că, gândiți-vă câte sute de tampoane ați putea înlocui în acest timp cu doar o simplă cupă menstruală.

Produs adaugat la lista de dorinte