Cum întărim imunitatea?

Suntem în plin sezon de viroze și ne întrebăm constant ce să facem pentru ca noi și copiii să nu mai răcim, cum să ne creștem imunitatea? Lucrul acesta însă, nu se rezolvă cu “o pastilă minune” în doar câteva zile.

“Imunitatea” pe care vrem să o stimulăm este de fapt un grup de mecanisme din organism care asigură protecția acestuia de agenții patogeni exteriori (virusuri, bacterii, paraziți) sau interni (toxine, celule tumorale sau infectate) care provoacă daune țesuturilor organismului. Acest sistem complex de apărare are nevoie de o întreagă serie de condiții pentru a funcționa în parametri optimi și a ne apăra organismul cât mai bine de agresiunile factorilor externi.

Un aspect important de reținut este că, pentru a fi eficientă, pregătirea organismului pentru perioada de iarnă trebuie făcută din timp, cu minim 3 luni înainte. Dar optim este să avem constant grijă de echilibrul organismului nostru pentru a evita o mare parte din problemele de sănătate apărute în urma acestor dezechilibre.

Cei mai importanți factori implicați în functionarea optimă a sistemului imunitar și de care trebuie să avem constant grijă, nu numai în perioada iernii, sunt:

1. Vitaminele C, D și zincul

Sunt trei dintre cele mai importante atât pentru susținerea imunității cât și pentru diminuarea simptomelor în caz de gripă și răceală.
Principala sursă de vitamina C sunt legumele și fructele proaspete, însă în sezonul rece consumul nostru de fructe si legume proaspete scade și chiar dacă ne străduim să menținem o dietă bogată în acestea, studiile arată că prin păstrare sau prin prelucrare termică scade mult conținutul de vitamină C al acestora și nu ne mai asigură necesarul zilnic. Vitamina C nu este depozitată în organism, prin urmare avem nevoie de un aport zilnic constant și astfel suplimentarea devine necesară atât la copii cât și la adulți. De precizat că în perioada unei infecții necesarul de vitamină C al organismului crește și mai mult și atunci este necesară suplimentarea cu doze și mai mari.

În mod normal organismul nostru sintetizează vitamina D în momentul în care ne expunem la soare însă prin stilul nostru de viață și cu atât mai mult în perioada iernii, timpul în care noi suntem expuși luminii soarelui este foarte mic, lucru valabil atât pentru copii cât și pentru adulți, iar organismul nostru resimte foarte mult acest lucru. Prin urmare o suplimentare a vitaminei D prezintă o necesitate în susținerea imunității, mai ales în perioda iernii.
Dozele de administrat diferă atât de la adult la copil cât și de la o persoană la alta. Cel mai potrivit este ca dozele să fie stabilite la sfatul medicului sau al farmacistului deoarece necesarul diferă în funcție de stilul de viață ale fiecărei persoane în parte.

2. Pre și probiotice

Flora intestinală conține 70% din celulele noastre imunitare, prin urmare este extrem de important să avem o floră intestinală echilibrată. Alimentele procesate, consumul excesiv de zaharuri, stresul, antibioticele sunt câțiva din factorii care duc la dezechilibrarea florei și cu cât acești factori sunt mai prezenți cu atât flora va fi mai afectată.
Astfel, pe lângă vitaminele C, D și zinc este importanta administrarea de produse cu probiotice și/sau prebiotice de bună calitate pentru susținerea florei intestinale, nu doar în timpul sau după tratamentul cu un antibiotic ci și ca regim de pregătire al organismului pentru perioadele de viroze. Pe lângă produsele din farmacie, există și alimente foarte bogate în probiotice (kefir și alte tipuri de iaurt, brânzeturi fermentate, murături) sau în prebiotice (cereale integrale, ceapă, linte, fasole, mazăre etc.)

3. Alimentația sănătoasă, bogată în nutrienți si vitamine

Este din ce în ce mai cunoscut faptul că o bună parte din alimentele pe care le consumăm din supermarket dar chiar și din piață au un conținut de nutrienți și vitamine mult mai scăzut decât îl știm. Iar acest lucru se reflectă în starea de sănătate a organismului nostru deoarece nu mai primește nutrienții și vitaminele necesare pentru a funcționa corect atât în ceea ce privește sistemul imunitar cât și totalitatea proceselor care se desfășoară continuu în organism. Un organism care nu primește nutrienții și vitaminele necesare va face față mai greu unei viroze și își va reveni mai greu după o perioadă de boală deoarece procesele de vindecare funcționează cu compuși pe care organismul nu i-a primit din alimentație. Deoarece este mai greu să ne procurăm alimente de bună calitate și în același timp suficient de variate pentru a ne asigura constant toți nutrienții necesari organismului, adesea este indicat ca măcar în anumite perioade să suplimentăm cu vitamine și minerale de bună calitate, pentru a susține buna funcționare a organismului.

4. Stil de viață sănătos

Se discută foarte mult despre acest aspect dar încă nu suntem pe deplin conștienți. Cum sunt necesare alimentele bogate în nutrienți și vitamine la fel și stilul de viață are un impact major asupra funcționării organismului. Orice agent extern stresor asupra organismului va produce un dezechilibru în funcționarea acestuia (stres, nesomn, oboseală, expunerea la poluare). Până la un punct organismul are putere de adaptare însă la o expunere constantă și la asocierea mai multor factori cu impact negativ, acesta nu mai reușește să se adapteze și atunci apar dezechilibrele care se reflectă în starea de sănătate a acestuia și apar răcelile repetate, alergiile, infecțiile etc. Sfatul este să nu uitam de somn, de plimbarea în aer curat cât de des posibil, de soare și de controlul stresului!

Să acordăm o atenție mai mare acestor lucruri și nu vom avea decât beneficii asupra sănătății atât pe termen scurt cât mai ales pe termen lung. Suntem responsabili de propriul organism și de al copiilor noștri și când ne întrebăm de ce noi sau copilul răcim atât de des pe perioada iernii și uneori chiar aproape tot anul, să privim în urmă la toate aceste aspecte și vom găsi și răspunsuri.

Produs adaugat la lista de dorinte