Importanta vitaminei C pentru sistemul imunitar

Vitamina C este una dintre vitaminele esențiale care nu poate fi sintetizată de organismul nostru dar pe care o găsim într-o varietate de alimente.  Este o vitamină hidrosolubilă (se dizolvă în apă) iar acest grup de vitamine nu formează depozite în organism decât în procente foarte mici, motiv pentru care este necesar aportul zilnic cu aceasta. S-a observat că după 4-12 săptamâni de aport inadecvat de vitamina C, încep să apară primele simptome de deficit.

Necesarul zilnic al unui adult sănătos este estimat la 75-90 mg pe zi (cu o doză maximă de 2000 mg pe zi), necesar care crește în:

- sarcină și alăptare

- la fumători, alcoolici

- în infecții – deoarece globulele albe acumulează vitamina C care le este necesară pentru buna funcționare. Există studii care au demonstrat că la pacienți cu pneumonie nivelurile sangvine de vitamina C erau scăzute deși aceștia primeau doza zilnică normală de vitamina C. La fel s-a observat la pacienți în stare critică din secțiile de terapie intensivă

- în diabet – prin efectul antioxidant, vitamina C ajută la contracararea radicalilor liberi generați de nivelurile crescute de glucoză din sânge și care sunt responsabili de o mare parte din efectele adverse din diabet. Totodată există studii care arată că vitamina C ajută la menținerea glicemiei în limite normale la pacienții aflați sub tratament pentru diabet zaharat

- în condiții de stres, poluare – deoarece crește consumul organismului, vitamina C fiind implicată în combaterea stresului oxidativ

- în perioade cu efort fizic intens.

Cele mai bune surse de vitamina C sunt fructele și legumele dintre care următoarele au o concentrație mare de vitamina C: kiwi, citrice, ananas, măceșe, căpșune, fructe de pădure, roșii, ardei roșu și verde, legume verzi cu frunze – spanac, varză, broccoli, conopidă. Însă conținutul acestora în vitamina C poate scade la depozitarea îndelungată și la prepararea termică deoarece este o vitamină sensibilă la temperatură, umiditate și oxigen. Astfel pentru a beneficia de toată vitamina C din ele este recomandat ca aceste alimente să fie consumate crude, proaspete.

Funcțiile vitaminei C în organism:

- contribuie la sinteza de colagen, a unor neurotransmițători (precum adrenalina, noradrenalina, dopamina) și a carnitinei care este implicată în producția de energie la nivelul celulelor. Colagenul este component al: tendoanelor, ligamentelor, pielii, cartilajelor, oaselor, intestinelor și vaselor de sânge. Astfel vitamina C ajută la stimularea procesului de cicatrizare al rănilor, la întărirea pereților capilarelor și contribuie la menținerea sănătații articulațiilor.

- ca antioxidant ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, care prin efectele lor negative în timp pot duce la apariția bolilor cardiovasculare sau atritei.

- contribuie la absorbția fierului.

- ajută funcționarea sistemului imunitar deoarece susține diferite funcții ale celulelor implicate atât în imunitatea înnăscută cât și în cea dobândită: îmbunătățește diferențierea și proliferarea limfocitelor B și T, se acumulează în globulele albe (leucocite) și contribuie în procesele de distrugere a agenților patogeni pătrunși în organism.

Pe parcursul unei viroze sau infecții, adesea nivelul de vitamina C scade marcat datorită consumului crescut. Prin urmare se recomandă administrarea unor doze mai mari de vitamin C pentru a sprijini sistemul de apărare al organismului. Puteți lua în  siguranță 500 mg - 1000 mg de vitamina C zilnic, mai ales în perioadele în care alimentația nu este bogată în fructe și legume precum și când sunteți în una dintre situațiile menționate mai sus, când necesarul de vitamina C crește.

Produs adaugat la lista de dorinte