OTC
Atacand 8mg 28 comprimate

Atacand 8mg 28 comprimate

5000456019095
In stoc
17,37 lei
cu TVA Livrat in 1-4 zile.

Acest medicament se elibereaza doar din farmacie pe baza retetei de la medic.

Descriere

Prospect: Link ANM

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

-              Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

-              Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

-              Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

-              Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

 In  acest  prospect  gasiti:

1.            Ce este Atacand si pentru ce se utilizeaza

2.            Inainte sa utilizati Atacand

3.            Cum sa utilizati Atacand

4.            Reactii adverse posibile

5.            Cum se pastreaza Atacand

6.            Informatii suplimentare

 

1.            CE ESTE ATACAND SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

 

Numele medicamentului dumneavoastra este Atacand. Substanta activa este cilexetilul de candesartan. Acesta face parte din grupul de medicamente denumit antagonisti ai receptorului angiotensinei II. Actioneaza prin relaxarea si largirea vaselor dumneavoastra de sange. Acest lucru ajuta la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, face mai usoara sarcina inimii dumneavoastra de a pompa sangele catre toate partile corpului dumneavoastra.

 

Acest medicament este utilizat pentru:

·              Tratatarea tensiunii arteriale mari (hipertensiune arteriala) la pacientii adulti.

·              Tratarea pacientilor adulti cu insuficienta cardiaca cu functie musculara cardiaca redusa, impreuna

cu inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) sau cand nu se pot utiliza inhibitorii ECA

(inhibitorii ECA reprezinta un grup de medicamente utilizati pentru tratamentul insuficientei cardiace).

 

 

2.            INAINTE SA LUATI ATACAND

 

Nu utilizati Atacand:

- Daca sunteti alergic (hipersensibil) la candersatan cilexetil sau la oricare dintre componentele

Atacand (vezi pct. 6: Informatii suplimentare)

- Daca sunteti gravida, credeti ca puteti fi gravida, intentionati sa ramaneti gravida sau alaptati (vezi si punctul “Sarcina si Alaptarea” de mai jos)

- Daca aveti o boala hepatica severa sau o obstructie biliara (o problema cu drenarea bilei din vezica biliara).

 

Discutati cu medicul dumneavoastra inainte sa luati Atacand daca nu sunteti sigur ca cele de mai sus sunt valabile in cazul  dumneavoastra.

 

Aveti grija deosebita cand utilizati Atacand:

Inainte de a lua Atacand sau in timpul administrarii Atacand, discutati cu medicul dumneavoastra:

- Daca aveti afectiuni cardiace, hepatice, renale sau faceti dializa.

- Daca vi s-a efectuat recent un transplant renal.

- Daca varsati, ati varsat mult recent sau aveti diaree

- Daca aveti o afectiune a glandei suprarenale, numita sindrom Conn (denumita si hiperaldosteronism primar).

- Daca aveti tensiune arteriala mica.

- Daca  ati avut vreodata un accident vascular cerebral

Trebuie sa anuntati medicul in cazul in care credeti ca sunteti gravida (sau puteti ramane gravida). Atacand nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat daca aveti mai mult de 3 luni de sarcina, deoarece poate afecta grav copilul daca este utilizat in aceasta etapa (vezi punctul sarcina).

 

Este posibil ca medicul dumneavoastra sa doreasca sa va consulte mai frecvent sau sa va faca mai multe analize, daca aveti oricare din afectiunile descrise mai sus.

 

Daca urmeaza sa vi se efectueze o operatie, spuneti medicului sau stomatologului dumneavoastra ca luati Atacand. Acesta deoarece Atacand, cand este in asociere cu unele anestezice, poate determina o scadere a tensiunii arteriale.

 

Utilizarea la copii si adolescenti

Nu exista nicio experienta privind utilizarea Atacand la copii si adolescenti (cu varsta mai mica de 18 ani).Ca urmare, Atacand nu trebuie administrat la copii si adolescenti.

 

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv cele eliberate fara prescriptie medicala.

Atacand poate influenta modul in care actioneaza alte medicamente si unele medicamente pot influenta Atacand. Daca utilizati anumite medicamente, medicul dumneavoastra poate avea nevoie sa va faca analize de sange din cand in cand.

Spuneti medicului dumneavoastra, in special, daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamente: Alte medicamente care ajuta la scaderea tensiunii arteriale, inclusiv beta-blocante, diazoxid, inhibitori ai enzimei de conversie, cum sunt enalapril, captopril, lisinopril sau ramipril. Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum sunt ibuprofen, naproxen sau diclofenac celecoxib sau etoricoxib (medicamente pentru ameliorarea durerii si inflamatiei).

Acid acetilsalicilic (daca luati mai mult de 3 g in fiecare zi) (medicament pentru ameliorarea durerii si inflamatiei). suplimente care contin potasiu sau substituenti de sare care contin potasiu.

Suplimente care contin potasiu sau substituenti de sare care contin potasiu (medicamente care determina cresterea cantitatii de potasiu din sangele dumneavoastra).

Heparina (un medicament utilizat pentru subtierea sangelui). Medicamente utilizate pentru a elimina apa (diuretice).

Litiu (un medicament pentru afectiunile psihice).

Utilizarea Atacand cu alimente si bauturi

·              Puteti lua Atacand cu sau fara alimente.

·              Cand vi se prescrie Atacand, discutati cu medicul dumneavoastra inainte sa beti alcool etilic.

Alcoolul etilic va poate face sa va simtiti slabit sau ametit.

 

Sarcina si alaptarea

 

Sarcina

Trebuie sa anuntati medicul in cazul in care credeti ca sunteti (sau puteti ramane) gravida. In mod normal, medicul dumneavoastra va va sfatui sa nu mai luati Atacand inainte de a ramane gravida sau de indata ce

ati aflat ca sunteti gravida si va va recomanda un alt medicament in loc de Atacand. Atacand nu este

recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat in sarcina mai mare de 3 luni, deoarece poate afecta grav copilul daca este utilizat dupa cea de-a treia luna de sarcina.

 

Alaptar ea

Spuneti medicului daca alaptati sau intentionati sa incepeti alaptarea. Atacand nu este recomandat mamelor care alapteaza si medicul dumneavoastra trebuie sa va aleaga un alt tratament in cazul in care doriti sa alaptati, in special daca este vorba despre un copil nou-nascut sau nascut prematur.

Conducerea vehiculelor si utilizarea utilajelor

Unele persoane se pot simti obosite sau ametite cand utilizeaza Atacand. Daca vi se intampla si dumneavoastra, nu conduceti vehicule si nu utilizati unelte sau utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Atacand

Atacand contine lactoza, care este un tip de zahar. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

 

3.            CUM SA LUATI ATACAND

Luati intotdeauna Atacand exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Este important sa luati Atacand zilnic. Puteti sa luati Atacand cu sau fara alimente.

Inghititi comprimatul cu un pahar cu apa.

Incercati sa luati comprimatul la aceeasi ora, in fiecare zi. Acest lucru va va ajuta sa tineti minte sa il luati.

 

Hipertensiune arteriala

·              Doza uzuala de Atacand este de 8 mg, o data pe zi. Medicul dumneavoastra poate creste la la 16 mg, o data pe zi si apoi pana la 32 mg, o data pe zi, in functie de raspunsul tensiunii arteriale.

·              La unii pacienti, cum sunt cei cu probleme la nivelul ficatului, probleme la nivelul rinichilor sau cei care au pierdut recent lichide din organism, de exemplu prin varsaturi sau diaree sau prin utilizarea de comprimate administrate pentru eliminarea apei, medicul poate prescrie o doza initiala mai mica.

·              Unii pacienti de rasa neagra pot prezenta un raspuns redus la acest tip de medicamente, cand se administreaza singur si acesti pacienti pot necesita o doza mai mare.

 

Insuficienta cardiaca

Doza initiala uzuala de Atacand este de 4 mg, o data pe zi. Medicul dumneavoastra va poate creste doza prin dublarea dozei la intervale de cel putin 2 saptamani, pana la 32 mg, o data pe zi. Atacand poate fi luat impreuna cu alte medicamente pentru insuficienta cardiaca si medicul dumneavoastra va decide ce tratament este potrivit pentru dumneavoastra.

 

Daca luati mai mult Atacand decat trebuie

Daca ati luat mai mult Atacand decat v-a prescris medicul dumneavoastra, adresati-va imediat unui medic sau unui farmacist pentru recomandari.

Daca uitati sa luati Atacand

Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat. Luati pur si simplu urmatoarea doza, ca in mod normal.

 

Daca incetati sa luati Atacand

Daca intrerupeti administrarea de Atacand, tensiunea dumneavoastra arteriala poate sa creasca din nou. Ca

urmare, nu intrerupeti administrarea de Atacand fara sa discutati mai intai cu medicul dumnevoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

4.            REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Atacand poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Este important sa stiti care pot fi aceste reactii adverse.

Intrerupeti administrarea de Atacand si solicitati ajutor medial imediat daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii alergice:

·              dificultati in respiratie, cu sau fara umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau gatului

·              umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau gatului, care pot provoca dificultati la inghitire

·              mancarime severa a pielii (cu basici).

Atacand poate determina o reducere a numarului de globule albe din sange. Rezistenta dumneavoastra la infectii poate fi redusa si puteti remarca oboseala, infectie sau febra. . Daca se intampla acest lucru, adresati-va medicului dumneavoastra. Ocazional, medicul dumneavoastra va poate face analize pentru a verifica daca Atacand a avut vreun efect asupra sangelui dumneavoastra (agranulocitoza).

 

Alte posibile reactii adverse:

Frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100)

Senzatie de ameteala /senzatie de rotire.

Durere de cap.

Infectie respiratorie.

Tensiune arteriala scazuta. Aceasta va poate face sa va simtiti slabit sau ametit. Modificari ale analizelor sanguine:

- O crestere a cantitatii de potasiu din sangele dumneavoastra, in special daca aveti probleme cu rinichii sau insuficienta cardiaca. Daca este severa, puteti simti oboseala, slabiciune, ritm neregulat al inimii sau furnicaturi si amorteli.

Efecte asupra modului in care functioneaza rinichii dumneavoastra, in special daca aveti probleme cu rinichii sau insuficienta cardiaca. In cazuri foarte rare, poate sa apara insuficienta renala.

 

Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000)

·              Umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau gatului.

·              O scadere a celulelor rosii sau albe din sange. Puteti observa oboseala, o infectie sau febra.

·              Eruptie trecatoare pe piele, eruptie nodulara (urticarie).

·              Mancarime.

·              Durere de spate, dureri articulare si musculare.

·              Modificari ale modului in care functioneaza ficatul dumneavoastra, inclusiv inflamarea ficatului (hepatita). Puteti observa oboseala, ingalbenirea pielii si a albului ochilor si simptome asemanatoare gripei.

·              Greata.

·              Modificari ale rezultatelor analizelor de sange:

- O cantitate scazuta de sodiu in sange. Daca aceasta este severa puteti observa oboseala, lipsa de

energie sau crampe musculare

·              Tuse

-Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in

acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

5.            CUM SE PASTREAZA ATACAND

 

A nu se lasa la vederea si indemana copiilor.

 

Nu utilizati Atacand dupa data de expirare inscrisa pe cutie, blister sau flacon. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

6.            INFORMATII SUPLIMENTARE Ce contine Atacand

ATACAND, 8 mg

-              Substanta activa este candesartanul cilexetil. Un comprimat contine candesartan cilexetil 8 mg.

-              Celelalte componente sunt: hidroxipropilceluloza, macrogol 8000, oxid de fer (E 172), lactoza monohidrat, amidon de porumb, carboximetilceluloza calcica, stearat de magneziu.

 

ATACAND, 16 mg

-              Substanta activa este candesartanul cilexetil. Un comprimat contine candesartan cilexetil 16 mg.

-              Celelalte componente sunt: hidroxipropilceluloza, macrogol 8000, oxid de fer (E 172), lactoza monohidrat, amidon de porumb, carboximetilceluloza calcica, stearat de magneziu.

 

ATACAND 32 mg

-              Substanta activa este candesartanul cilexetil. Un comprimat contine candesartan cilexetil 32 mg.

-              Celelalte componente sunt: hidroxipropilceluloza, macrogol 8000, oxid de fer (E 172), lactoza monohidrat, amidon de porumb, carboximetilceluloza calcica, stearat de magneziu.

 

Cum arata Atacand si continutul ambalajului

Atacand, 8 mg se prezinta sub forma de comprimate de forma rotunda (diametru 7 mm), de culoare roz pal, prevazute cu linie mediana si gravate „A/CG” pe o fata si „008” pe cealalta fata.

Atacand, 16 mg se prezinta sub forma de comprimate de forma rotunda (diametru 7 mm), de culoare roz, prevazute cu linie mediana si gravate „A/CH” pe o fata si „016” pe cealalta fata.

Atacand 32 mg se prezinta sub forma de comprimate de forma rotunda (diametru 9,5 mm), de culoare roz, prevazute cu linie mediana si gravate „A/CL” pe o fata si „032” pe cealalta fata.

Comprimatele pot fi divizate in doua parti egale.

Detalii ale produsului

Recenzii (0)

Nu sunt recenzii
Produs adaugat la lista de dorinte